Veel mensen krijgen op jonge of latere leeftijd te maken met tandsteen achter tanden en kiezen. Het verhelpen van tandsteen is gelukkig heel eenvoudig! Wees er echter op tijd bij, want anders kan tandsteen het begin vormen van vervelende complicaties aan uw tanden en kiezen. Iets wat u vanzelfsprekend zo goed mogelijk tegen wenst te gaan. De tandartsen in onze tandartsenpraktijk in Groningen helpen u graag bij het onderhouden van uw gebit, waar ook het verwijderen van tandsteen onderdeel van uit maakt. Hoe ontstaat tandsteen echter en hoe gaat u dit zo goed mogelijk tegen? In dit artikel gaan we er dieper op in!
Het ontstaan van tandsteen
Tandsteen is eigenlijk niets meer dan een ophoping van verschillende lagen bacteriën, ook wel tandplak genoemd. Tandplak ontstaat tijdens het eten en drinken van voedingsmiddelen waar suikers in zitten. Tegenwoordig is dat bij vrijwel ieder voedingsmiddel het geval. Bij het poetsen van uw tanden kan een groot deel van het tandplak op tanden en kiezen worden weggepoetst, zodat de kans op tandsteen wordt verkleind. In de meeste gevallen is het echter niet mogelijk om al het tandplak weg te halen, denk aan de lastig te bereiken plekjes in uw gebit. Op dat moment stapelen de lagen met tandplak zich op, met tandsteen tot gevolg.
Het is niet mogelijk om tandsteen zelf te verwijderen, waardoor een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist essentieel is. Een tandarts kan tandsteen vaak binnen een korte tijd voor u verwijderen, waarbij een dergelijke behandeling geen pijn doet. Vaak is het zelfs zo dat een tandarts de tandsteen al tijdens de periodieke controle uit uw gebit verwijderd. Ook tijdens een afspraak met een mondhygiënist kan het tandsteen verwijderd worden.
Mogelijk gevolgen van tandsteen
Wanneer u tandsteen niet laat verwijderen, kunnen er gaatjes in uw tanden of kiezen ontstaan. Via deze gaatjes komen bacteriën steeds dichter in de buurt van uw wortelpunten, waarbij een wortelkanaalbehandeling soms de enige uitweg is.